• LIEFDE IS...

  11 januari 2018

  De Schildercolumnist

  Liefde is...

  Liefde is... al heel lang samen, 21 jaar. Dat doe je niet zomaar. Goede tijden, slechte tijden, zijn soms niet te vermijden. Je kan niet in de toekomst kijken of iets anders doen wat er op moet lijken. We leven van moment naar moment ook al heb je veel of geen ene cent. We genieten elk uur, is ons hart nog steeds vol vuur. Daardoor blijft ons licht schijnen en de liefde zal daardoor niet verdwijnen. Hierdoor krijg je kracht, ook al weten we niet wat ons wacht.

  Ramon jan Vet

  Lees meer >> | 0 Reacties | 17 keer bekeken

 • GEMAAKT VOLMAAKT

  11 januari 2018

  De Schildercolumnist

  Gemaakt Volmaakt

  Beter gemaakt volmaakt, dan echt en onvolmaakt. Of is het beter onvolmaakt en echt, dan gemaakt en volmaakt.

  Ramon jan Vet

  Lees meer >> | 0 Reacties | 14 keer bekeken

 • HET GOEDE

  11 januari 2018

  De Schildercolumnist

  Het Goede

  Er is niet zoiets als het goede of het slechte. Het gaat erom wat goed of slecht is voor jou. En hoe ga je daar mee om. Welke keuzes maak je dan. Wat voelt goed of wat voelt slecht. Waar krijg je energie of een goed gevoel van en waar van niet. Kun je dat veranderen. Ons doel moet zijn goed te doen in de wereld.

  Ramon jan Vet

  Lees meer >> | 0 Reacties | 15 keer bekeken

 • BLUE MONDAY

  11 januari 2018

  De Schildercolumnist

  Blue Monday

  Soms lees je berichten in de media waarvan je niet wist dat het bestond. Je kunt er van alles van vinden of niet. Dat is nou ook zo leuk van de media. Op internet, TV, radio, sociale media, roept u maar. Maakt niet uit wat. Met een bericht kunt u ook prettig de dag door. Het is een lichtpuntje. OK las het volgende bericht over Blue Monday. De derde dinsdag van de maand staat bekend als Blue Monday.  Wist ik niet. Op deze blauwe maandag voelen veel mensen zich treurig, neerslachtig, down, niet blij, moe of weemoedig. Om deze dag vol goede moed te beginnen is er op 15 januari een speciale Blue Monday koffieochtend in De Meeuw. Iedereen is welkom tussen 10 en 13 uur, om 12 uur staat de  overheerlijke soep van tante Mien klaar. De koffieochtend is gratis. Als u komt trek dan wel even iets vrolijks aan dat helpt ook. Wie meer informatie wil, kan even binnenlopen in Huis van de Wijk De Meeuw, het buurthuis naast Dirk van Den Broek op de Meeuwenlaan Amsterdam Noord. U kunt ook de Dirk van den Broek in lopen, kunt u ook een goed humeur van krijgen. Of gewoon thuis of waar u ook bent Blue Monday van New Order op zetten en dan keihard meezingen en dansen. Knapt u ook van op.

  Ramon jan Vet

  Lees meer >> | 0 Reacties | 22 keer bekeken

 • SMARTPHONE FILM

  11 januari 2018

  De Schildercolumnist

  Smartphone film

  Ben je nog naar de film geweest totdat je stil bent en de tijd laat bepalen wat je voelt en begrijpt. Nee ik heb mijn eigen films op mijn smartphone, gaat over de moderne mens in competitie met zichzelf. Stel je  dan daar mee vragen dat de dingen in het leven zich anders voordoen dan daarvoor. Wat is de mens, wat maakt hij van zichzelf in de door de media geparodieerde, gemanipuleerde, gedomineerde wereld. Het is een verhaal zonder begin en zonder eind, het leven, de cyclus van het leven gaat altijd door bedoeld om het bestaan van de mens te tonen.

  Ramon jan Vet

  Lees meer >> | 0 Reacties | 12 keer bekeken

 • OBESITAS

  11 januari 2018

  De Schildercolumnist

  Obesitas

  Ja ik kom er voor uit. Ik snoep. Ik eet te veel. Als ik op straat loop en zie een pizza tent, shoarma, doner of andere fastfoodtent, snackbar, vreetschuurtoko. Dan probeer ik mij te beheersen. Lukt niet, lukt niet. Paniek, paniek. Ik ga naar binnen en bestel wat en eet het op. Ook als ik zit te gamen, tv zit te kijken of ik zit te bellen. Ik moet eten. Het geeft troost. Als ik eet voel ik mij lekker en spoel het weg met liters cola. Een enkele keer gaat het mis dan kots ik alles er uit. Pech gehad. Een uur later begin ik weer opnieuw te eten, chips, chocola, kitkat, pinda's. Of als ik trek heb bestel ik online pizza, chinees, kapsalon, shoarma echt lekker. Ben te zwaar dat weet ik ook wel. Het is niet gezond, heb al rug en gewrichts klachten, ben vaak moe. Ik weet het, ben eet en game verslaafd maar daarom geen slecht mens. Ik weet dat ik hulp moet zoeken, maar stel het uit omdat ik bang ben om mijn troost te verliezen.

  Ramon jan Vet

  Lees meer >> | 0 Reacties | 14 keer bekeken

 • KUNSTGIDS

  20 november 2017

  De Schildercolumnist

  Kunstgids

  Gids meestal in een museum die kunst uitlegt op een toegankelijke, laagdrempelige manier aan een groep bezoekers. Kunstgids wordt je uit liefde voor de kunst en dat je het leuk vind om mensen iets te vertellen over kunst wat ze niet weten. Dat is leerzaam, het is educatief, je spreekt ook nog eens andere mensen. het geeft een goed gevoel. Waar het over gaat, over het leven, over misstanden in de maatschapppij, over klassenverschillen, uiterlijk vertoon, over geld en macht en wie kent wie en wie niet. Wie krijgt of pakt en wie krijgt niets. Wie heerst over wie en wie gehoorzaamt. Wie bepaalt en wie niet. Het gaat toch ook wel over andere zaken. Jazeker ook over de menselijke conditie, het verdriet, het geluk,de liefde, het geloof, de hoop, de teleurstelling, de vriendschap,de pijn, de zonde, de ziekte, het verlies, van geboorte tot de dood. De cyclus van leven en dood. Kunst biedt troost en schoonheid voor wie het wil ervaren en voelen. Jezelf vragen stellen wat er eigenlijk gebeurt als je naar kunst kijkt. Dan kun je een ander inzicht krijgen. Is kunst dan een reflectie van de menselijke ziel verbeeldt door de kunstenaar.

  Ramon jan Vet

  Lees meer >> | 0 Reacties | 76 keer bekeken

 • MARCEL DUCHAMP

  20 november 2017

  De Scildercolumnist

  Marcel Duchamp

  Wat is een romantische opvatting in de kunst van kunst en kunstenaarschap. Is volgens kunstcritici de oorspronkelijkheid van de artistieke visie van de kunstenaar het enige criterium van goede kunst. Wat is goede kunst. Als kunst in een museum, galerie of andere kunstinstelling wordt tentoongesteld is het kunst. Je mag er van alles van vinden, je kan het idee van een kunstwerk begrijpen, de schoonheid van een foto kan je betoveren,  door de verf klodders op het doek ervaar je fysiek hoe alles stroomt, je kan het ook mooi vinden als je daar een fijn gevoel van krijgt. Maar is het dan kunst omdat het in een museum hangt, staat of ligt. Zijn kunstcritici overtuigd dat kunst deze visie volledig en direct kan overbrengen, zolang de kunstenaar zelf het originele ontwerp, concept of idee zelf uitvoerd. Worden dan zijn gedachten en of emoties geheel intact overgebracht op de beschouwer.

  Hoe deed Marcel Duchamp dat. Die plaatste een urinoir op een sokkel en presenteerde het als kunst in een kunstinstelling en signeerde het kunstwerk met R. Mutt. Wat is dat als je het fonetisch uitspreekt. Iets wat Duchamp in meerdere titels van zijn kunstwerken deed. Denk aan de Mona Lisa in bed, lees de hoofdletters. Welke visie ligt hieraan ten grondslag. Menselijke noden, behoeftes, impulsen, wensen, dwangneuroses, pshychoses, zegt u het maar. De menselijke conditie. Of is het een kwestie van smaak. Wat past boven de bank of in je interieur. Posters van Duchamps urinoir of zijn fietswiel op een kruk.  De Campbell soepblikken van Andy Warhol of een pop art schilderij, een impressionistisch landschap of een foto.

  Het gaat om een persoonlijke benadering van kunst en niet voor de objectieve benadering van een criticus. Is dat een mening en kun je deze mening herzien. Is kunst dan volledig autonoom. Is kunst kunst als het een intieme zeggingskracht kan oproepen bij de beschouwer. Kan het allebei, belangrijk is dat de individuele inspiratie van de kunstenaar kan worden overgebracht op de beschouwer, zodat er een uitwisseling tussen maker en kijker kan plaatsvinden. Marcel Duchamp benadrukte met zijn werk hoe je je visie op kunst op een geheel nieuwe manier kan verbeelden.

  Ramon jan Vet

  Lees meer >> | 0 Reacties | 76 keer bekeken

 • KUNSTHOOLIGANS

  20 november 2017

  De Schildercolumnist

  Kunsthooligans

  Hoe noem je Nederlandse museum bezoekers van ongeveer 50 plus en 60 plus of nog ouder met een rollator, rolstoel of zonder hulpmiddelen met een museumjaarkaart of een bankgiroloterij VIP kaart.Voor de goede orde ik heb ze ook en pas ook in de doelgroep, met dit verschil ik ga alleen naar een museum, omdat ik in alle rust van een kunstwerk wil genieten. Nou geen idee, maak mij gek. Kunsthooligans. Hoezo kunsthooligans? Vertel, vertel. Ga eens naar een museum waar het heel druk is, kijk bij de entree of op zaal, dan zie je het zelf. Je herkent ze makkelijk. Ze lopen met hun partner of in geluid makende groepjes zodat iedereen kan horen hoe geweldig ze het wel niet hebben. Er wordt wat culturele ruis gemaakt, er wordt ook hier en daar gelachen, er wordt wat gefotografeerd, leuk kunnen we het nog eens samen terug kijken, kortom het is hun kunstbeleving, hoort erbij. Je herkent sommige vrouwelijke kunsthooligans aan een klein rugzakje op de rug, een bril, smartphone in de hand, kortharige meestal geverfde kapsels. Kleding een driekwartbroek van C & A een mooie blouse, een jasje of een hobbezak van Miss Etam of iets anders wat op kleding lijkt. De mannelijke kunsthooligans, ook met bril, snor of baard, hier en daar kalend, kleding ribbroek, jasje dasje, polo of human nature  kleding van de ANWB, prima kwaliteit overigens. De mannelijke kunsthooligans volgen lijdzaam hun vrouw of het groepje met  een smartphone in de hand, omdat het leuk is samen iets cultureels te doen. Dat is goed voor je relatie en in een groepje is dat goed voor je zakelijke relaties. Is dat liefde voor elkaar of liefde voor de kunst. Is dat betrokkenheid, is dat nieuwsgierigheid, is dat belangstelling voor kunst. kan ook, moet u zelf weten. Ga lekker naar het museum, lunchen etc. Veel plezier. PS ,koop een e-ticket, is handig, scannen ze van uw smartphone dan kunt u langs de rij.

  Ramon jan Vet

  Lees meer >> | 0 Reacties | 55 keer bekeken

 • VOETJE VRIJEN

  13 november 2017

  De Schildercolumnist

  Voetje Vrijen

  Nog verwachtingen deze week. Nee jij. Nee geen verwachtingen, tenzij je mij de liefde verklaart en we gezellig ergens in zo'n vies bruin cafe wat gaan drinken en ik onder de tafel met je een potje ga voetje vrijen. Wat vind je daarvan. Nou ik ben niet erg geil, maar gezellig in zo'n vies bruin cafe wat drinken en en een potje voetje vrijen onder de tafel, dat wil ik wel. En de rest dat zien we wel. Ok. Ok. Let's go. Ik heb best wel dorst eigenlijk.

  Ramon jan Vet

  Lees meer >> | 0 Reacties | 56 keer bekeken

 • Meer blogs >>