• VERVALSEN OF COPYRIGHT

  5 oktober 2022

  Inspiratie of nadoen van een trukje? Wat is vervalsen of copyright? Hoe zit het met een kopie maken van een schilderij, mag dat zomaar? Is dat inspiratie van God of een potje jatten? Kijk als je een kopie maakt van een Karel Appel, Klaas Gubbels, Andy Warhol, Roy Lichtenstein en je zet er dan de handtekening van de kunstenaar onder die het oorspronkelijkheid heeft gemaakt, dan is dat strafbaar. Dat is vervalsen, dat mag niet. Je mag wel in de stijl van Appel, Gubbels, Warhol, Lichtenstein schilderen. Maaar dan wel je eigen naam eronder zetten. Dat mag wel, daar heeft de rechter een uitspraak over gedaan in een zaak van Geert Jan Jansen. Meestervervalser of niet op elk werk wat gemaakt is, daar zit copyright op. Dus ook op het werk van Geert Jan Jansen. Elke zaak met het claimen van copyright tussen twee partijen daar zal uiteindelijk de rechter een uitspraak doen. Meestal werkt men naar een schikking toe. Of een werk wordt overgeschilderd en andere afspraken die zijn overeengekomen zijn bindend. Er zijn juristen gespecialiseerd in auteursrecht, copyright. Het is complexer dan je zou denken .In elk land kunnen er verschillen zijn. Hoe zit het in Amerika, Japan, China of andere landen. Welke zaken zijn leidend in een zaak en kunnen een voorbeeld zijn? Dan ga je toch voorbeelden van beeldmakers in Amerika bekijken. In Nederland heb je Pictoright. Echt wel belangrijk. Die komt op voor de belangen van beeldmakers. 

  Lees meer >> | 4 keer bekeken

 • MORGENROOD - AVONDROOD

  5 oktober 2022

  In het morgenrood verdwijnt de droom van de nacht. De dag begint en je weet niet wat ze verwacht. Drieentwintig juni 2022 op de afsluitdijk, rij ik door mooi ochtend licht, een moment waarin je kunt dagdromen, dat vreugde over de liefde en loslaten gaat, die de pijn overwint en het laat zoals ze het laat. Ik mijmer verder in mijn dagdroom: Zeg met hart en ziel dat jij van mij houd, dan heb ik het nooit meer koud. Vertel mij alles en ik zal het geloven en je van alles beloven. Ik beoordeel je niet en zal nog meer van je houden. En wat we ook zouden. Dit is mijn leven. Zie mij wel of zie mij niet, ik zal je vergeven. 

  Lees meer >> | 3 keer bekeken

 • MUSEUMBEZOEKER

  5 oktober 2022

  Dit stukje gaat over drieendertig seconden kunst. Een museumbezoeker besteedt gemiddeld drieendertig seconden aan elk kunstwerk dat hij bekijkt. Wat is dit? Hoe kan dat nou? Wat zie je en ervaar je dan? Als u veel langer naar een kunstwerk kijkt en het uiteindelijk begrijpt en voelt wat de kunstenaar heeft bedoeld, dan heeft u een andere ervaring. Ga de test aan. Maak de drieendertig seconden vol en beantwoord de volgende vraag: Wat heb ik gezien, gevoeld, beleeft, wat mij een ander inzicht heeft gegeven als daarvoor.? Was het leuk? Zou dat kunnen in drieendertig seconden? Ook leuk om met twee of meer personen te doen. Wie weet, veel succes.

  Lees meer >> | 3 keer bekeken

 • LEVENSVERHAAL

  5 oktober 2022

  Iedereen maakt een verhaal van zijn of haar leven. Dat gaat met vallen en opstaan, soms met een lach en een traan. Deel je verhaal eens met de ander aan de bar. Moet je wel willen. Dan kun je door in gesprek met de ander te gaan jezelf leren kennen. Wat voel je? Kun je je emoties erkennen? Is het waar, wat je voelt, zegt of denkt? Check je gedachte of gevoel. Door vragen te stellen krijg je antwoorden. Is het mogelijk dat de antwoorden die je krijgt iets anders betekenen of voorstellen? Gaat dat over oud zeer, pijn, woede, angst, schuld en boete waarover wel of niet gesproken kan worden. Het gaat erom, dingen in het leven begrijpelijker en bespreekbaar te maken, om uiteindelijk ieders hart te raken en te bevrijden en die ook van jezelf. Ik wil het leven dat ik leef voelen. Beleven wat ik voel en voelen dat ik leef. Erken ik dan dat het leven een cyclus van leven en dood is. Een herhalende oefening in mislukkingen en succes, geld, liefde, werk, bezit, vrijheid, familie, vriendschap betrekkelijk is. En als ik dat accepteer, het leven voor mij een stuk dragelijker, makkelijker is.

  Lees meer >> | 2 keer bekeken

 • STEDELIJK MUSEUM AMSTERDAM

  5 oktober 2022

  Het was 1986 of 1987, een van de twee, maar dat weet ik niet meer precies. De beleving van iets zit niet in een jaartelling. Ik zat in het eerste jaar of tweede jaar van de Rietveld academie. Groots en meeslepend wilde ik leven. Dat lukte ook niet altijd. Dromen heb je, dromen wil je laten uit komen. Soms komen je dromen uit en soms blijven het dromen, die op een dag verdwenen zijn. Ik was jong, open, verliefd, leergierig, ambitieus, honger naar bezieling in de kunst, muziek, film, de stad, en het leven. Ik was zo nieuwsgierig wat de wereld mij te bieden had. Zomaar op een doordeweekse dag gebeurde het volgende wat mijn kijk op de kunst en het leven voorgoed veranderde: ingetogen liep ik door de zalen van het Stedelijk Museum in Amsterdam, waar mijn hart en mijn ogen werden geopend. Kunst brengt de geest tot leven en laat het hart beven.

  Lees meer >> | 4 keer bekeken

 • LIEFDE

  20 september 2022

  In de onwetendheid van de liefde, kan men volmaakt gelukkig zijn. Wat kun je zeggen over de liefde. In de liefde ben je altijd in het nu. Liefde is de onderlinge samenhang van alles. Houd van wat je hebt, in plaats van wat je niet hebt. Een verliefd mens, verliefd op ander mens is nooit alleen. Is dat zo? Waarom?  Het gaat niet om een liefde dat de mens heeft, maar om een liefde die ontbreekt. En hoe zit dat met die andere mens die niet verliefd is of de relatie voorbij is ? Waar klaagt de niet verliefde mens over? Over het weer of iets anders? In de afwezigheid van liefde, kan men volmaakt ongelukkig zijn. Wat is dan ongelukkig zijn en liefde of verliefd zijn? Hoe gelukkig en ongelukkig kan een verkeerd begrip van liefde ons mensen maken. Liefde wordt liefde doordat men het aanvaardt. Zolang iemand leeft, moet hij verliefd zijn op het leven en gelukkig zijn.

  Lees meer >> | 27 keer bekeken

 • JA JA JA

  20 september 2022

  Vandaag de dag kun je online gokken, dat mag. Als je wint heb je vrienden. Hoe moet het als je verliest. Dan is de vraag: hoe sterk ben je mentaal. Ga je dan weer gokken? Kun je een budget met jezelf afspreken om te gokken? Online gokken is dat verslavend of niet? Hoe het ook zit, voor online gokken moet reclame worden gemaakt. Een aanstekelijke reclame met een muziekje wat blijft hangen als je het hoort. Het vervelende is of je dat nou wil of niet, het muziekje ook wel de de jingle genoemd blijft in je hoofd hangen. Zo erg, dat je het mee gaat zingen en ook nog leuk gaat vinden dat je de jingle op je werk gaat zingen in de supermarkt of op de fiets. Nou ja, dat noem je een oorworm dus. Zingt u gezellig even mee.

  Ja ja ja ja.

  Nee nee nee nee.

  Ja ja ja ja.

  Nee nee nee nee.

  Bla bla bla bla.

  Ha ha ha ha.

  Ja ja ja ja.

  Nee nee nee nee.

  Ja ja ja ja.

  Ga ga ga ga.

  Doei doei doei doei.

  Lees meer >> | 19 keer bekeken

 • LIEFDE

  20 september 2022

  Als de liefde, de liefde, de liefde anders is. En jezelf afvraagt waarom je niet gelukkig bent. Of dat je mij toch gelukkig maakt. Wat is dan tijd en liefde. En als je de liefde stil omarmt en mij plaatst in een ander licht kun je dan gelukkig zijn?

  Lees meer >> | 23 keer bekeken

 • TUSSEN WAL EN SCHIP

  20 september 2022

  Als dan het geluk van de ander belangrijker is dan jouw geluk. En er in elke dag wel iets goeds zit. Van niets verwachten en er niet om vragen, om zomaar ergens te beginnen. Waar gevoelens groeien en er niets valt te winnen. Wat is dan liefde een levenlang in mijn bestaan. Tussen wal en schip door de duisternis naar het licht.

  Lees meer >> | 24 keer bekeken

 • ONDERSCHATTINGSKRACHT

  20 september 2022

  Onderschattingskracht: Het is wat het is. Of het is nooit wat het is. Zit je in de bioscoop, valt de film toch tegen, je had er meer van verwacht. Het boek was toch beter. Later in het restaurant, dacht dat de rode wijn die je had besteld bij je kogelbiefstuk er goed bij zou passen. Tja...was toch iets anders van smaak. Of dat het kledingstuk dat je online had gekocht je helemaal niet staat, wat erg. Dat moet dan weer retour, wat een gedoe. Heb je hulp nodig en dat wil je eigenlijk niet vragen. Waar moet je dan naar toe als je zelf vindt dat het niet zo goed met je gaat. En rij je in de file valt het mee dat je toch eerder thuis bent. Dan hoop je maar niet dat je partner depressief op de bank zit te pruilen en te mokken, want die had een slechte dag. Het leven gaat toch altijd anders. Wat je ook doet of wil gaan doen. Hoe komt dat? Wat heb ik nodig dat ik het begrijp. Dat ik weet wat ik kan doen. Welke vraag stel ik dan? Heeft het met geld te maken? Wat is geld? Geld betekent niet het bestaan van geluk. En ook niet dat geld betekent het streven naar geluk. Of toch wel? Hoe zit dat dan? Zit het allemaal in mijzelf, in mijn manier van denken? Is dat wat het is?

  Lees meer >> | 26 keer bekeken

 • Meer blogs >>