• VERSLAVING

  13 januari 2023

  Verslaving, wie heeft er niet mee te maken. Het is echt heel erg.Het beheerst je dag en nacht. Verslaving, je kan aan alles verslaafd raken. Ik noem er een paar zoals: veel drinken, lekker roken, drugs doen zoals coke, wiet, partydrugs GHB, MDMA, XTC. Hard werken, twaalf uur per dag en alles te gek vinden op je werk. Overwerk pak jij dit even op? Op de teambuilding dagen lekker hysterisch rondlopen en zorgen dat iedereen je ziet. Verslaving lekker doordrammen en geen rekening houden met de ander. Goed bezig. lekker bellen, chatten, mailen, appen en nog veel meer. Verslaving allemaal prikkels. Kent u deze uitdrukking: aan staan. Ja zit er ook een uitknop op. Waar is de rust, de escape, de ontsnapping van dit alles. Juist ja daar is de verslaving voor. En je bent niet de enige, verslaving hoort er gewoon bij. Verslaving is scoren op sociale media, als ze niet liken dan ben je down. Lekker elke dag iets posten, een foto een filmpje, kijk hier ben ik, dus ik besta als je het gezien hebt. Kijk, ik ben hier lekker blij met mijn vrienden. En hier ja, kijk dan, dit heb ik gister gegeten, ziet er goed uit toch? Super lekker die aandacht, hup weer een paar volgers erbij. Verslaving is ook liegen, manupileren, bevestiging willen en vragen, alles recht lullen dat krom is, mooi weer spelen, je kop in het zand steken, de andere kant op kijken, op familiebezoek wat je niet wil en toch gaat. Waarom ? omdat je wil laten zien dat het goed met je gaat? Dat je je best doet, je verslaving onder controle hebt en je de indruk wil geven dat alles schijnbaar goed gaat? Wat is voor mij verslaving? Verslaving, je bent een energielek, een egoïst, een masochist, een vrek een gek. Je maakt alles kapot, het is te zot. Verslaving, geef mij wat, want ik voel mij zo rot. Verslaving, energielek, je liegt en bedriegt. Je houdt jezelf voor de gek, hou je bek. Ook als je iemand wilt vertrouwen en er van gaat houden. Het is voor niemand goed deze tegenspoed. Aanvaard ik hem, haar dan zoals hij, zij is. Gaat het beter of heb ik het mis. Verslaving is een energielek. Wanneer houdt het op, heb pijn in mijn kop. Alsjeblieft stop. Het gaat maar door, waarvoor? Verslaving, ik wil als je voor mij staat, het laat en je met je leven verder gaat. Verslaving, energielek, het is niet meer wij, onze tijd is voorbij. Ik wil niet meer de pijn, ik wil mijzelf zijn, clean en vrij

  Lees meer >> | 23 keer bekeken

 • GELOOF, HOOP EN LIEFDE

  13 januari 2023

  Geloof, hoop en liefde en de wil dat je iets in je leven wil veranderen.

  Dat is de hand die reikt in de duisternis.

  Dat zullen we nog weleens zien.

  Lees meer >> | 26 keer bekeken

 • VERVALSEN OF COPYRIGHT

  5 oktober 2022

  Inspiratie of nadoen van een trukje? Wat is vervalsen of copyright? Hoe zit het met een kopie maken van een schilderij, mag dat zomaar? Is dat inspiratie van God of een potje jatten? Kijk als je een kopie maakt van een Karel Appel, Klaas Gubbels, Andy Warhol, Roy Lichtenstein en je zet er dan de handtekening van de kunstenaar onder die het oorspronkelijkheid heeft gemaakt, dan is dat strafbaar. Dat is vervalsen, dat mag niet. Je mag wel in de stijl van Appel, Gubbels, Warhol, Lichtenstein schilderen. Maaar dan wel je eigen naam eronder zetten. Dat mag wel, daar heeft de rechter een uitspraak over gedaan in een zaak van Geert Jan Jansen. Meestervervalser of niet op elk werk wat gemaakt is, daar zit copyright op. Dus ook op het werk van Geert Jan Jansen. Elke zaak met het claimen van copyright tussen twee partijen daar zal uiteindelijk de rechter een uitspraak doen. Meestal werkt men naar een schikking toe. Of een werk wordt overgeschilderd en andere afspraken die zijn overeengekomen zijn bindend. Er zijn juristen gespecialiseerd in auteursrecht, copyright. Het is complexer dan je zou denken .In elk land kunnen er verschillen zijn. Hoe zit het in Amerika, Japan, China of andere landen. Welke zaken zijn leidend in een zaak en kunnen een voorbeeld zijn? Dan ga je toch voorbeelden van beeldmakers in Amerika bekijken. In Nederland heb je Pictoright. Echt wel belangrijk. Die komt op voor de belangen van beeldmakers. 

  Lees meer >> | 80 keer bekeken

 • MORGENROOD - AVONDROOD

  5 oktober 2022

  In het morgenrood verdwijnt de droom van de nacht. De dag begint en je weet niet wat ze verwacht. Drieentwintig juni 2022 op de afsluitdijk, rij ik door mooi ochtend licht, een moment waarin je kunt dagdromen, dat vreugde over de liefde en loslaten gaat, die de pijn overwint en het laat zoals ze het laat. Ik mijmer verder in mijn dagdroom: Zeg met hart en ziel dat jij van mij houd, dan heb ik het nooit meer koud. Vertel mij alles en ik zal het geloven en je van alles beloven. Ik beoordeel je niet en zal nog meer van je houden. En wat we ook zouden. Dit is mijn leven. Zie mij wel of zie mij niet, ik zal je vergeven. 

  Lees meer >> | 78 keer bekeken

 • MUSEUMBEZOEKER

  5 oktober 2022

  Dit stukje gaat over drieendertig seconden kunst. Een museumbezoeker besteedt gemiddeld drieendertig seconden aan elk kunstwerk dat hij bekijkt. En andere bezoekers breken dit record, die doen er namelijk drie of vier seconden over. Hup, dan snel een foto maken en door naar de volgende. Je hebt ook bezoekers die maken alleen maar foto's van de kunstwerken en een paar selfies en gaan dat thuis lekker bekijken. En dan heb je dus voor het originele kunstwerk gestaan. Entreegeld betaald, door de regen gefietst, gelopen en in de rij gestaan. Of nog erger je komt uit een ander land. Lekker een een paar dagen weg. Vliegtuig ticket, hotel geboekt en de rest. Ach nee, dat meen je niet. Jawel, ga maar eens kijken in het museum. Wat is dit? Hoe kan dat nou? Wat zie je en ervaar je dan? Als u veel langer naar een kunstwerk kijkt en het uiteindelijk begrijpt en voelt wat de kunstenaar heeft bedoeld, dan heeft u een andere ervaring. Ga de test aan. Maak de drieendertig seconden vol en beantwoord de volgende vraag: Wat heb ik gezien, gevoeld, beleeft, wat mij een ander inzicht heeft gegeven als daarvoor.? Was het leuk? Hoeft niet natuurlijk. Je kunt ook er helemaal niets van vinden en genieten van het werk omdat het er is, voor jou. Lukt dat om er niets van te vinden of heb je toch een mening of roept het werk een gevoel, gedachte, idee of iets anders op? Wat heb ik gezien, gevoeld, beleeft, wat mij een ander inzicht heeft gegeven als daarvoor. Ga de test aan. Zou dat kunnen in drieendertig seconden? Ook leuk om met twee of meer personen te doen. Wie weet, veel succes.

  Lees meer >> | 81 keer bekeken

 • LEVENSVERHAAL

  5 oktober 2022

  Iedereen maakt een verhaal van zijn of haar leven. Dat gaat met vallen en opstaan, soms met een lach en een traan. Deel je verhaal eens met de ander aan de bar. Moet je wel willen. Dan kun je door in gesprek met de ander te gaan jezelf leren kennen. Wat voel je? Kun je je emoties erkennen? Is het waar, wat je voelt, zegt of denkt? Check je gedachte of gevoel. Door vragen te stellen krijg je antwoorden. Is het mogelijk dat de antwoorden die je krijgt iets anders betekenen of voorstellen? Gaat dat over oud zeer, pijn, woede, angst, schuld en boete waarover wel of niet gesproken kan worden. Het gaat erom, dingen in het leven begrijpelijker en bespreekbaar te maken, om uiteindelijk ieders hart te raken en jezelf te bevrijden van de ballast van het verleden en het heden. Jezelf te bevrijden van de demonen, dromen, nachtmerries om vrij te zijn. Ik wil het leven dat ik leef voelen. Beleven wat ik voel en voelen dat ik leef. Erken ik dan dat het leven een cyclus van leven en dood is. Een herhalende oefening in mislukkingen en succes, geld, liefde, werk, bezit, vrijheid, familie, vriendschap betrekkelijk is. En als ik dat accepteer, het leven voor mij een stuk dragelijker, makkelijker is.

  Lees meer >> | 84 keer bekeken

 • STEDELIJK MUSEUM AMSTERDAM

  5 oktober 2022

  Het was 1986 of 1987, een van de twee, maar dat weet ik niet meer precies. De beleving van iets zit niet in een jaartelling. Ik zat in het eerste jaar of tweede jaar van de Rietveld academie. Groots en meeslepend wilde ik leven. Dat lukte ook niet altijd. Dromen heb je, dromen wil je laten uit komen. Soms komen je dromen uit en soms blijven het dromen, die op een dag verdwenen zijn. Ik was jong, open, verliefd, leergierig, ambitieus, honger naar bezieling in de kunst, muziek, film, de stad, en het leven. Ik was zo nieuwsgierig wat de wereld mij te bieden had. Ik ging het geluk niet zoeken, het geluk zocht mij. Zomaar op een doordeweekse dag gebeurde het volgende wat mijn kijk op de kunst en het leven voorgoed veranderde: ingetogen liep ik door de zalen van het Stedelijk Museum in Amsterdam, waar mijn hart en mijn ogen werden geopend. Kunst brengt de geest tot leven en laat het hart beven.

  Lees meer >> | 81 keer bekeken

 • LIEFDE

  20 september 2022

  In de onwetendheid van de liefde, kan men volmaakt gelukkig zijn. Wat kun je zeggen over de liefde. In de liefde ben je altijd in het nu. Liefde is de onderlinge samenhang van alles. Houd van wat je hebt, in plaats van wat je niet hebt. Een verliefd mens, verliefd op ander mens is nooit alleen. Is dat zo? Waarom?  Het gaat niet om een liefde dat de mens heeft, maar om een liefde die ontbreekt. En hoe zit dat met die andere mens die niet verliefd is of de relatie voorbij is ? Waar klaagt de niet verliefde mens over? Over het weer of iets anders? In de afwezigheid van liefde, kan men volmaakt ongelukkig zijn. Wat is dan ongelukkig zijn en liefde of verliefd zijn? Hoe gelukkig en ongelukkig kan een verkeerd begrip van liefde ons mensen maken. Liefde wordt liefde doordat men het aanvaardt. Zolang iemand leeft, moet hij verliefd zijn op het leven en gelukkig zijn.

  Lees meer >> | 73 keer bekeken

 • JA JA JA

  20 september 2022

  Vandaag de dag kun je online gokken, dat mag. Als je wint heb je vrienden. Hoe moet het als je verliest. Dan is de vraag: hoe sterk ben je mentaal. Ga je dan weer gokken? Kun je een budget met jezelf afspreken om te gokken? Online gokken is dat verslavend of niet? Hoe het ook zit, voor online gokken moet reclame worden gemaakt. Een aanstekelijke reclame met een muziekje wat blijft hangen als je het hoort. Het vervelende is of je dat nou wil of niet, het muziekje ook wel de de jingle genoemd blijft in je hoofd hangen. Zo erg, dat je het mee gaat zingen en ook nog leuk gaat vinden dat je de jingle op je werk gaat zingen in de supermarkt of op de fiets. Nou ja, dat noem je een oorworm dus. Zingt u gezellig even mee.

  Lees meer >> | 69 keer bekeken

 • LIEFDE

  20 september 2022

  Als de liefde, de liefde, de liefde anders is. En jezelf afvraagt waarom je niet gelukkig bent. Of dat je mij toch gelukkig maakt. Wat is dan tijd en liefde. En als je de liefde stil omarmt en mij plaatst in een ander licht kun je dan gelukkig zijn?

  Lees meer >> | 71 keer bekeken

 • Meer blogs >>