Welke techniek gebruik je?

Ik werk met acryl en olieverf op linnen, paneel en katoen.

Hoe ontstaat een schilderij?

Ik schilder laag over laag verschillende afbeeldingen uit mijn archief. Tijdens het schilderen ontstaan de combinaties het idee waar ik heen wil, wat ik met het schilderij wil uitdrukken, het staat niet vast.

Waarom schilder je portretten van mensen?

Het portret wat ik maak staat in relatie tot andere mensen en het zijn der dingen in het leven. Het portret is een belangrijk genre/onderwerp in de beeldende kunst. Niets is zo prettig als lang en ongeneerd kijken naar een ander mens alsof je kijkt in de spiegel naar jezelf. Maar zo'n honderd jaar geleden vond er een omslag plaats. Niet langer was de geportretteerde het uitganspunt van het werk, maar juist de maker. Wat wil de maker zeggen met het portret. Welke emoties zijn er afgebeeld en zijn dat dan de emoties van de maker of dat van de mens in het algemeen. Als je naar een portret kijkt, kijk je in de ziel van de mens en jezelf.

Wanneer is een schilderij af?

Als de verschillende beeldcombinaties een geheel vormen. Als het naar mijn gevoel het idee benadert wat ik in mijn hoofd had. Het gaat om de menselijke conditie en een andere kijk op het leven en de tijd waarin we leven. Daar waar het afwijkt van dat idee wordt het schilderij interessant. Er onstaat iets anders. Iets magisch en ongrijpbaar als het leven wat je niet kunt verklaren. Als je dat kunt voelen, ervaren en waarnemen dan is een schilderij af. 

Hoe probeer je dan toch je werk te verklaren en uit te leggen ?

Wil je dat echt weten. Is mijn werk mijn leven met een lach en een traan. De persoonlijke ervaring verbeeld in mijn werk. En waarom is dat dan zo. Waarom doe ik wat ik doe. Ik voel de drang om dit te doen. Dit is wat ik beleef en wat ik voel. Schilderen en schrijven wat mij bezig houdt. Een leven in kunst en in heel veel herkenbare dagelijkse verhalen. Kijk naar mijn schilderijen. Lees mijn verhalen en je weet bijna alles over mijn leven. Lees mijn verhalen, blog's, column's op mijn site. Lees mijn boek MoraalRidder'Geluk' online te bestellen bij uitgeverij boekscout.nl en bol.com.

Wat zijn je inspiratiebronnen?

Verhalen van mensen. Kunst, diverse media, verhalen in boeken en tijdschriften, galerie en museum bezoek, interviews, film, muziek, kleur, cartoons, strips, advertenties, design, mode, de stad.

Welke kunstenaars hebben je op  ideeen gebracht voor je werk?

Karel Appel, Piet Mondriaan, Rob Scholte, Vincent van Gogh, Toulouse Lautrec, Gauguin, Andy Warhol, Tom Wesselman, Man Ray, Picabia, Kippenberger, Jeff Koons, Salvador Dali, Gerhard Richter, Lucian Freud, Erwin Olaf, Keith Haring, Gilbert & George, Neo Rauch, Rineke Dijkstra, Baselitz, Picasso,Anton Corbijn, Cezanne, Monet, Manet, The Doors, The Beatles, The Who, U2, Bob Marley, The Kinks, Beach Boys, The Ramones, David Bowie, David Hockney, New Order.

Waarom deze kunstenaars?

Omdat ze mij raakte of verwarde met hun werk, het riep vragen op daar ging het om. Wat gebeurde er in het werk als ik er naar keek, wat voelde of dacht ik. Was dat een geheel met wat ik waarnam, soms niet. Het ging mij om de reis, de ervaring niet de bestemming. Een werk is een uitnodiging om een reis te maken, wat je ervaart tijdens de reis zegt iets over jezelf en de menselijke conditie daar gaat het volgens mij om. Het zegt iets over de tijd waarin we leven en hoe wij daar mee omgaan. Het gaat uiteindelijk ook over je eigen leven. Over in wat voor wereld je leeft en hoe je daar mee omgaat.

In je werk zie ik  afbeeldingen van mensen, kinderen, volwassen , soms alleen en soms in een situatie, waarom?

Het zijn mijn interpretaties van het leven. Het zijn levens verhalen, vol emoties, gedachtes, verlangens, dromen, gebeurtenissen, situaties waarin mensen terecht komen. Maar ook fantasieen, verhalen van vroeger, die wel of niet gebeurd kunnen zijn. De afbeeldingen verbeelden in combinatie met andere beeldfragmenten de menselijke conditie.

Je werk ziet er levenslustig, vrolijk en grappig uit, je wordt er wel blij van vertel?

Dank je wel voor het compliment. Komt dat door het onderwerp, de afbeelding, kleuren, compositie of een combinatie van wordt afgebeeld. Ik heb er geen moeite mee als je een werk levenslusig, vrolijk of grappig vind en je er blij van wordt. Als een schilderij je een goed gevoel kan geven, dan vind ik dat prachtig. En misschien heeft het er er mee te maken, hoe je een werk waarneemt en ervaart. Je kunt ook het idee van het schilderij proberen te begrijpen. Stel vragen aan jezelf, wat je ziet in het schilderij, is dat ook wat de schilder heeft bedoeld?

Als ik een werk wil kopen die niet in de webshop is afgebeeld, hoe gaat dat?

Kijk op site en neem de tijd. Selecteer de werken die je in het echt wil zien. Advies is om eerst vier werken te selecteren dan twee en dan uiteindelijk blijft er een over. Je kunt ook een print maken, kijk er na en leg het even weg. Denk daar over na praat met iemand, je partner,vrienden,kinderen. Als je weet welke je in het echt wil zien maak een atelierafspraak.In overleg komen we er samen wel uit. Tijdens het atelierbezoek maken we samen in overleg  een verkoopovereenkomst.

Als ik een werk wil kopen in de webshop? Hoe gaat dat?

Soms is de webshop tijdelijk uitgeschakeld. Dit heeft te maken met het vernieuwen van het aanbod in de webshop. Op dit moment zijn er geen werken in de webshop.

Als je een werk wilt kopen die afgebeeld staan in de webshop, volg de aanwijzingen in de webshop. De kleine werken niet groter dan 40x50 cm kunnen per post/koerier verstuurd worden. Voor een groter werk bijvoorbeeld 110x80 cm kunnen we in overleg een afspraak maken. Dan kunnen we bespreken hoe het werk wordt opgehaald bij het atelier. Een atelier afspraak is inspirerend en leuk. Een schilderij in het echt bekijken is anders dan op de site. Op de site heb je een goede indruk. In het echt zie je de verf op het doek kun je de afmeting in het echt zien en je krijgt de verhalen over het werk van de kunstenaar te horen.

Kan ik ook een werk huren?

Nee, helaas niet via deze site. Er is werk in de volgende kunstuitlenen. Kijk online wat beschikbaar is.  SBK Amsterdam, ArtOlive, Kunstuitleen Kranenburgh Bergen(NH), Kunstuitleen Den Helder. Kunstuitleen ArtZaanstad.

Kan ik ook termijnen een werk afbetalen?

Ja, we kunnen samen in overleg  (vastgelegd in een verkoopovereenkomst) afspreken in hoeveel termijnen het werk wordt afbetaald.

Hoe zit het met schade aan een werk?

Bij schade aan een werk moet eerst worden vastgesteld wat de schade is. In een rapport  met foto's wordt dit vastgesteld. Met dit rapport kan er met de eigen verzekering contact worden opgenomen. Meestal wordt er met een schikking het schadevoorval afgesloten.

Hoe blijf ik op de hoogte van exposities?

Meld je aan op de nieuwsbrief voor exposities op verschillende bijzondere locaties, blogs. Je ontvangt dan een persoonlijke uitnodiging voor de feestelijke opening van de tentoonstelling in aanwezigheid van de kunstenaar. Stuur ook de mails, blogs door aan familie vrienden, bekenden en collega's.

Be je actief op andere sociale media. Hoe kijk je daar tegenaan?

Sociale media heb je tegenwoordig nodig om je werk te presenteren. Het is een ondersteuning van je beroepspraktijk. Hoe bereik je mensen, wat wil je laten zien en wat wil je vertellen. Hoe zorg je ervoor dat mensen je werk op een expositie willen zien. Sociale media speelt daarin een belangrijke rol. Hoe meer volgers, hoe groter het bereik van je werk. Wilt u mij ondersteunen svp. Volg mij op Facebook, Instagram en LinkedIn. 

Wat is je privacybeleid gezien de wetgeving persoonsregistratie?

Je ontvangt van ons nieuwsbrieven en uitnodigingen. Deze informatie willen we je graag blijven sturen. Op 25 mei 2018 ging in de EU de Algemene Verordening Gegevensbescherming van kracht. Als je onze mailings wilt blijven ontvangen hoef je niets te doen. Je gegevens worden niet gedeeld met derden. Wij registreren alleen e-mailadressen zonder naam, postadres of andere gegevens. De e-mail adressen worden uitsluitend gebruikt voor de nieuwsbrief en uitnodigingen. Als je niet langer onze mailings wilt ontvangen, kun je je onderaan deze nieuwsbrief afmelden. Je kunt je ook op elk ander moment afmelden. Wel jammer als je je afmeld, je kunt ook de mails en blogs doorsturen naar familie, vrienden, collega's en bekenden. Je support hiermee de kunstenaar en zijn werk.

Heb je nog een afsluiting of opmerking van deze veelgestelde vragen lijst?

Ja ik wil iedereen bedanken voor de belangstelling en het lezen en bekijken van mijn site de schilderijen series, blogs en deze veelgestelde vragen lijst. Bedankt en tot ziens op een van de tentoonstellingen. En volg mij op Facebook, Instagram en LinkedIn.