Blindedarm ontsteking is geen pretje. Ja hoor, komt vaker voor. En wat denk je. Op vrijdag 19 februari 2021 omstreeks 14.30 uur kreeg ik last van kramp, buikpijn en pijn in de onderrug. Dat kreeg ik na het eten van een krentebol en het drinken van een kop koffie. Niets aan de hand dacht ik. Dit trekt zo wel weg. Zeker gisteravond  iets verkeerds gegeten, al zou ik niet weten wat. De kramp en buikpijn werd heviger, toen ging ik toch maar even op bed liggen. Ik dacht, het wel gaat wel over met wat rust. Pieker, pieker, had ik gezondsheidsklachten.Ja, al eerder kramp en buikpijn gehad, moe, geen energie en lusteloos. Ook had ik last van mijn ogen en pijn in de onderrug. Nog mooier, bij een hobbel in de weg en dan vooral een weg met straatklinkers, kreeg ik last van pijn in mijn buik aan de rechterzijde waar de blinde darm zit. Ik probeerde dan wel de schokken op te vangen met mijn ademhaling en de buikspieren aan te spannen. Tja, dat helpt niet echt.

Zaterdag en zondag ging het van kwaad tot erger. Lekker wel net in het weekend. De krampen en buikpijn namen toe, misselijk, proberen over te geven, dat lukte natuurlijk niet. Wist niet meer hoe ik moest liggen van de pijn. De pijn die zaterdag ondragelijke extreme pijn werd. Ik lag te rillen, het leek wel de klapperkoorts. Dacht dat ik dood ging. Zaterdag naar het Boven ij  ziekenhuis. Naar de huisartsenpost bij de spoedeisende hulp. Bij de huisartsenpost werd ik onderzocht. De arts stelde vragen en drukte met zij twee handen op de buik aan de rechterzijde waar de blindedarm zit en iets hoger. Pijnlijk, zeer pijnlijk. Ik werd doorverwezen naar interne geneeskunde van de spoedeisende hulp. Daar moest ik in isolement. Er werd bloed afgenomen om de ontstekingswaarden te meten. Ook werd er een CT scan van de buik gemaakt. Ik had koorst, dus ook een corona test gehad. Die bleek gekukkig negatief. Uit het bloedonderzoek bleek dat er ontstekingswaarden aanwezig waren. En uit de CT scan zichtbaar een ontsteking aan de blindedarm en dikke darm. Ik werd opgenomen voor een operatie.

Zondag om 12.00 uur ben ik geopereerd. Een 3,5 uur durende operatie om de lekkende blindedarm en ontsteking aan de dikke darm te verwijderen. Ik kreeg narcose, dacht aan het terras van Sol i Mar. Kijkend over het strand en met het geluid van het ruisen van de zee viel ik in slaap. In mijn buik kreeg ik 4 incisies waarvan er een was voor het plaatsen van een drain. Dit voor afvoer wondvocht, pus, eventueel ontlasting. Ja gezellig, lig je in de uitslaapkamer en je wordt wakker. En zie aan de linker en rechterarm infuus met vocht en antibiotica, En een drain uit je buik, het leek Liander wel met al die bekabeling. Van de uitslaapkamer naar zaal. Door de combinatie van medicijnen zoals morphine, diclofenac, antibiotica, vocht en later oraal amoxicilline komen s'avonds en s'nachts de demonen in allerlei vormen en kleuren op bezoek. Als een langzame film worden de kleuren en vormen die steeds veranderen afgespeeld. Een film die je niet kan stoppen.

Als mens ben je na een operatie nooit meer dezelfde. het heeft blijvende invloed op je fysiek en pschyche. Je voelt je anders en je kijkt anders tegen de wereld aan. Alles wordt gefilterd tot de kern. Geen extreme pijn meer voelen. Geen gelul, bullshit of andere sprookjes wil je horen. Je wilt leven, gezond zijn, vrede hebben met jezelf en de wereld om je heen. Hoe wordt je beter. Hoe verloopt je genezing. Vertrouwen hebben en positief blijven. Een ding alle lof voor het personeel van het Boven ij ziekenhuis. Wat een vakmensen. Dank jullie wel, jullie hebben bijgedragen aan mijn genezing. Op zaal had ik een fantastische man van 83 naast mijn liggen. Hij had zijn linkerarm gebroken en een scheur in zijn bekken tengevolge van een val in de sneeuw. Een stom ongeluk. We hebben elkaar gesteund met verhalen hoe je leven is gelopen of had kunnen lopen. Welke beslissing je ook neemt, als je mensen ontmoet is er altijd hoop, kracht, troost en liefde. Dat maakt het leven de moeite waard. Louis bedankt. En nu herstellen, na 2 weken mag ik van de medicatie. Beetje bij beetje, dag na dag zal het beter gaan.