De SCHILDERCOLUMNIST

Vakantie eten.

Op vakantie ga je lekker uit eten voor het ultieme vakantiegevoel. Voor de een een hoogtepunt voor de ander een dieptepunt. Maar goed eerst een terrasje uitzoeken waar we culinair gaan geneieten. Ja gevonden een leuk sfeervol terrasje met witte stoelen en tafeltjes. Opgeleukt met een plantje, zo'n olie en zout en peperstel met dressingding voor op je sla of iets anders. Verder opgeleukt met nepvintage prints op bordjes. Je weet wel een volkwagenbusje, nep popart of wat daar op lijkt je ziet het op meerdeer plekken je kan ze ook kopen bij de winkeltjes. Leuk voor later, het kan erger. En in oude lijsten foto's van onbekende helden die vroeger bekend waren. Ik ken ze niet maar het geheel der dingen  samen gevoegd is sfeerverhogend te noemen.

Het vervolg, eerst moet je wachten op je tafel, als je die hebt ga je lekker zitten. Eerst maar wat drinken en de kaart bestuderen welke culinaire hoogte en dieptepunten hier worden gemaakt. Zo dat schiet lekker op, de magen beginnen te knorren. Nou nog even wat bestellen, bier, wijn, fris, prima. Het is een beetje druk. Als je geluk hebt krijg je wat je hebt besteld binnen een half uur. Wat geeft het, je hebt toch vakantie, geneit er nou maar van. Ja maar ik wil wat drinken, ik heb dorst. Het is druk dat begrijp ik ook wel. He he eindelijk wat bestellen. Nou dat ik dit nog mag meemaken. Nou doe gelijk maar alles dubbel ,hoef ik voor de tweede ronde niet nog een half uur te wachten.

Zo die zit, drank op tafel, gelijk maar wat eten bestellen, weet ik zeker dat ik het tegen sluitingstafel op tafel krijg. Vakantie, je hebt het verdiend, geniet er nou maar van. Je hebt het hele jaar hard gewerkt of aanwezig geweest. Mooi , kijk dan krijg je je eten. Wat nieuw is tegenwoordig. Wat je bestelt hebt ligt op je bord. Ziet er mooi uit. Een kipspiesje, een rijst carre met een streepje balsamico saus, twee aubergine blaadjes met twee blaadjes rucola, een tomaat, een stukje paprika en een champignon en een uienringetje maakt het af. Top, top, top. Alleen hoop je dat er geen wind op steekt, anders waait alles weg van je bord. Kun je weer opnieuw bestellen.

Vakantie eten, geniet er nou maar van, van verbrande burgers, vieze wc's, vette patat, te veel olijfolie, en obscure groenteprutjes en nog veel meer saus, saus. Zo veel saus dat vader het er zuur van krijgt. Negeer verder op het terras, klagende, irritante, luidruchtige mensen en jankende, schreeuwende kinderen. Eet smakelijk.

Ramon Jan Vet