• MINDER IS MEER BESTAANSZEKERHEID

    7 augustus 2023

    Minder is meer. Meer is minder, meer of minder. Maar hoe zit dat nou als de één alleen maar minder te besteden heeft en de ander alleen maar meer? Alles is duurder en wordt duurder. Als je meer te besteden hebt, kun je dat misschien beter dragen. Deze ongelijkheid is bepalend voor de toekomst. Alles in het leven of je dat nou wil of niet, is een vorm van gebondenheid, verbondenheid met elkaar. Je afkomst, ras, school, werk, familie, sociale contacten, het zijn relaties die invloed hebben op je keuzes in het leven. Je wil je positie en je de kwaliteit van je leven verbeteren. Je wil een goede toekomst voor jezelf, je gezin, je kinderen, je familie. Soms lukt dat niet en zit je vast in een vicieuze cirkel van werken, werken werken, betalen, betalen, betalen. En dan elke week opnieuw tot je pensioen, balen, balen, balen. Je afkomst is mede bepalend voor je hele leven. Als je geboren wordt als een dubbeltje (tien cent) wordt je nooit een kwartje (25 cent) en andersom. Dit is een belangrijk onderdeel in onze prive, familie, werk, sociale relaties en je eigen status. Iedereen heeft wel een mening en overtuigd van zijn eigen gelijk. De media en sociale media spelen hierin een grote rol. Roddel, achterklap, nepnieuws, suggesties, aannames en feiten lopen door elkaar heen. Soms staat men loodrecht tegenover elkaar, een monoloog tgenover een monoloog. Het gaat dan hard tegen hard. Meningsverschillen worden soms niet opgelost en uitgesproken. In het ergste geval worden mensen uitgesloten, genegeerd, gecancelled. Een lot wat soms moeilijk te dragen is, of je nou meer of minder hebt, doet er dan niet toe. Wat is bezit, tijd, pijn, angst, macht, geld, psychische druk, racisme, inclusiviteit, ziekte, scheiding, gezondheid, stress, werk, eigen belang, genegeerd, uitgesloten worden, gecanceld worden, klimaatverandering, uitbuiting, moderne slavernij, bestaanszekerheid en al onze andere zorgen? Wat is dan je sociale status en wat zegt dan meer of minder, armoede of rijkdom? Moet ik mij daar zorgen over maken? Ach, al die meningen. De meeste mensen doen waar ze goed in zijn, leveren een bijdrage aan de maatschappij, zijn integer, willen andere mensen helpen, hebben goede intenties, vertrouwen in het leven, de wil om samen te leven en ze denken dat het wel goed komt. En weet je wat ze hebben gelijk, meestal is dat ook zo. Minder is meer. Meer is minder, meer of minder. Wie heeft een keuze en wie soms niet? Welke voorkeuren, dilemma's, ideeën, emoties, gevoelens spelen een grote rol bij beslissingen? Help, wat een gedoe. We moeten van alles, maar moet dat nou? Waar is de innerlijke rust? De lucht is blauw, de wind waait, het gras is groen, een vogel zingt, de slak kruipt voort, de regen regent en de zon schijnt voor iedereen.

    Lees meer >> | 72 keer bekeken

  • PIJN

    7 augustus 2023

    Fysieke of mentale pijn. Helder of licht om je eigen innerlijke ruimte te realiseren. In de toekomst worden wij allemaal wij. Pijn vormt de bron van alle dingen. Accepteer de pijn, leer ervan en ga verder met je leven. Pijn is angst, twijfel, inzicht, seksistisch, racistisch. Pijn is emotie, slavernij, vrijheid, isolatie, verwachting. Pijn is opvoeding, afwijzing, uitsluiting, zwijgen, teleurstelling, sensatiebelust, hoop, geloof. Pijn is nazisme, macht, dood, afscheid, ziekte, eenzaamheid, depressie. Pijn is multicultureel, ideologie, verlangen, liefde, verliezen. Pijn is zelfbeheersing, educatie, politiek,prikkelbaar. Pijn is genot, tolerantie, vriendschap,  ADHD, huilen, lachen, winnen. Dit alles proberen te begrijpen, te voelen is een levensles, een zelfonderzoek, een reis, een avontuur dat iedereen dient aan te gaan. Waarom? Je hebt hierin geen keuze. Mens durf te twijfelen. Stel vragen. Het doel is om uiteindelijk zichzelf en de ander beter te begrijpen. Het leven is altijd in beweging. De mens vreest zijn eigen gedachten het meest om bewust te worden van zijn eigen pijn en vrijheid.

    Lees meer >> | 60 keer bekeken

  • DE LACHENDE FILOSOOF

    1 augustus 2023

    Een leven zonder humor is geen leven, dat is onleefbaar. Net zoals Jip zonder Janneke. Zoals patat zonder kip, appelmoes en mayonaise. Wat is een broodje bal zonder bal?  Of bij de borrel, ossenworst en oude kaas op een plankje zonder mosterd. Een blik bier zonder bier. Bah, zo kom je van de regen in de drup. Na regen komt als het goed is weer zonneschijn. Het is augustus en het lijkt wel herfst. Tante Wil die flirt met Oom Piet op je verjaardag en dat loopt niet goed af, proost. Hoe nou verder. Poep aan je schoen. Hoge bomen vangen veel wind. Parkeerbon op je ruit. Er zit een vlieg op mijn gezicht, wil hem wegslaan en sla mijn bril van mijn hoofd, en die valt op de grond, krassen op het glas, wil hem schoonmaken, ja hoor, de bril breekt doormidden en heb ik het ene glas in de linkerhand en de ander in de rechterhand. Lekker bezig. Vega erwtensoep zonder worst en spek, voor de lekkere trek. Broodje shoarma met kalkoen, ik geef het je te doen. Was in de wasmachine gedaan en de wasmachine niet aangezet. Boodschappen bij de Albert Heijn gehaald, wat denk je? Band ontploft ,de binnenband ligt eruit, te hard opgepompt, de zon erop en ja hoor, plof zegt het bandje. Wat een leven, wat een feest en ga zo maar door. In de kleine dingen van het leven zit irritatie, ergenissen, verkeerde keuzes, misverstanden, pijnlijke vergissingen. Daar zit humor in. Je moet het wel zien.

    Lees meer >> | 62 keer bekeken

  • SMURFEN WERK TELEFOON

    1 augustus 2023

    Smurf nou zeg, wat een gesmurf. Tja...het is wat. Lang leven de digitale smurf revolutie. We hebben iets nieuws gesmurft bij de afdeling smurf beveiliging in ons smurf museum. We krijgen een smurf werk telefoon. Echt tof super smurf handig zo een smurf werk telefoon voor je smurf werk. Goed gesmurft. Ben je altijd bereikbaar, dan kun je je rooster, mail en andere belangrijke zaken voor je werk smurfen. Waarom? Nou ja, vanwege smurf cyber security mag je je eigen surf smurf telefoon niet gebruiken als je werktelefoon. Eerst mocht je die wel smurfen, maar nu niet meer. Smurf security weet je wel. Dus krijg je een smurf werk telefoon. Let op, je mag hem alleen smurfen in je standby of in je pauze, maar niet tijdens je smurf werk. Smurft u het nog? Fijne smurf dag.

    Lees meer >> | 64 keer bekeken

  • TOPPUNT VAN EEN MUSEUMBEZOEK

    1 augustus 2023

    Wat is het toppunt van een museumbezoek? Een foto maken van een schilderij, foto, tekening of ander kunstwerk en dan niet naar het schilderij, foto, tekening of ander kunstwerk kijken, maar naar de foto die je hebt gemaakt. Nog mooier, als je een selfie maakt voor een kunstwerk.Ja, gezellig. Goed bezig. Waarom kom je dan naar een museum? Voor de kunst of voor je foto's van de kunst? Wat een armoede. Blijf dan Thuis.

    Lees meer >> | 63 keer bekeken

  • HANDHAVING, WETTEN EN REGELGEVING

    1 augustus 2023

    Handhaving van wetten en regelgeving maken de wereld leefbaar. We leven in een internationale computergestruurde controle en regelgeving maatschappij. Overal gebods,verbodsborden, aanwijzingen, security, camera's. Handhaving van wetten en regelgeving is een kinderspel. Grijp zo min mogelijk in met een personele bezetting. Automatiseer en maak de wetten en regelgeving zo streng dat je met mankracht nietsmeer hoeft te doen. Meer of minder handhaving van wetten en regelgeving maken niet dat men meer aan de wetten en regelgeving gehoorzaamt.

    Lees meer >> | 57 keer bekeken

  • VOOR INGE

    1 augustus 2023

    Voor Inge. Het leven. Het is ook altijd weer het leven. Authentiek, aangrijpend, meeslepend, enigmatisch. Wat een gedoe. Wat je er ook mee doet. Het leven is eerlijk en oneerlijk. Het geeft en het neemt. Daar moet je mee leren omgaan in goede en slechte tijden. Wat gebeurt er met je als je ziek wordt en de diagnose Alzheimer, dementie krijgt. Dat je langzaam jezelf en je dierbaren niet meer herkent. Je urine en je ontlasting laat lopen om dat je daar niet meer de controle over hebt. Wat een worsteling met de demonen in je hoofd. De aftakeling wil je niet, ook niet dat je een kasplantje wordt. Hoe leef je met Alzheimer, en dementie, hoe doe je dat, daar is geen draaiboek voor. Wat is dan de kwaliteit van het leven? Dan is het moedig en heel sterk een drastisch maar moeilijk besluit te nemen om niet verder te willen leven en je leven wil beeindigen. Dit is voor Inge, een sterke, onafhankelijke, ondernemende, reislustige, nieuwsgierige vrouw, die ontzettend van het leven hield. Inge, bedankt voor alles wat je was, je mimiek, je zwijgen, je oogopslag, je rust, je passie, je liefde, je mooie verhalen, je energie, je inspiratie om van elke dag te genieten alsof het je laatste was. Rust zacht.

    Lees meer >> | 64 keer bekeken

  • JACK

    16 april 2023

    Hoi, ik ben Jack. Toen ik een jaar of twaalf was, vroeg de meester wat ik later wilde worden. Geen idee, ik wist het niet. De meeste kinderen van mijn klas wilde: juf, actrice, voetballer, TV presentator, kunstenaar, advocaat, burgemeester, komiek, zangeres, model, fotograaf, politie of brandweerman worden. En ik? Ik niet, ik wilde Jack worden.

    Lees meer >> | 122 keer bekeken

  • IK WEET NIET WAT IK NIET WEET

    16 april 2023

    Dag vogels, dag bloemen, dag mensen, dag kinderen. Pas op als een politicus, bestuurder, mens, CEO, voorlichter,  praatjesmaker, druktemaker, bluffer, manager, mierenneuker, je weet wel iemand die op irritante wijze op kleinigheden let, moralist, iemand die zedenpreken houdt en vertelt wat moreel goed en niet goed is, zielknijper, betweter, zekerweter, zeikerd iets mompelt als: Ik heb hier geen actieve herinnering aan. Wat is liegen en wat is de waarheid, dat is voor iedereen anders. Het is zo suggestief. Wat is een mening? een oordeel, wat iemand van iets vindt. Wat is dan een feit? Iets wat vaststaat. Met de kennis van nu hadden we het toen anders gedaan. Alles heeft een systeem. Of ik knollen voor citroenen verkoop. Deze vraag kunt uzelf beantwoorden. Je moet kathedraal of voetbalstadion denken. We zijn ermee bezig. Ik hoor wat je zegt. Dat neem ik mee. Ik begrijp wat je bedoelt. Daar kom ik later op terug. Kan ik je terugbellen. Ik stuur je een mail. Managen is een wisselwerking, wat je er in stopt komt terug. Veel mensen hebben een onjuiste mening, gedachte, idee waar iemand zeker van is die niet overeenstemt met de realiteit. Als de chaos een verwarde toestand is of een wanorde, somber en depressief. Desalniettemin, maar toch, achteraf had ik het niet anders gedaan. Democratie in de politiek, bedrijfscultuur en samenleving heeft altijd onderhoud nodig. Wat is goed? Wat is slecht? Wat is rechtvaardig? Wat is recht? Wat is krom? Alles komt boven water, ook al wil men iets niet toegeven, verzwijgen of vertellen. Dat is een denkbeeld, een voorstelling, gedachte idee, dat moeten we nog uit werken. Kijk, voor een visie, moet je naar de opticien. Het is wat het is. Belangenverstrengeling of vriendendienst, het is maar hoe je ertegen aankijkt. Graai of aaicultuur. Ik wil het beste voor iedereen. Ik vertel geen sprookjes. Dit is zo besloten en zo gaan we het doen. Een advies is niet bindend. De functie kent een tijdsdruk en een dwingend karakter.  Ja, hoe vaak moet ik het nog uitleggen. Het is onvoorspelbaar met tempo en zorgvuldigheid. Maar ook blootgesteld aan conflicterende situaties met een piekbelasting. Ach, er is altijd een functie elders. Ik organiseer geen tegenspraak. Wel bij de feiten blijven. Blijf eens zakelijk en laat je emotie maar thuis. De cijfers laten zien dat we hier toch de stekker eruit moeten trekken. Onderzoek heeft aangetoond dat er metaalmoeheid is geconstateerd. Dat is zo besloten. Ben je nou een jaknikker of niet. Past je leven nog wel bij je. Aan alles zit een houdbaarheidsdatum. Ik weet... niet meer dan dat ik jullie kan zeggen. Dat is wat ik weet, maar dat zeg ik niet. Ik weet... natuurlijk niet wat ik niet weet. Weet u het nog? Dag vogels, dag bloemen, dag mensen, dag kinderen.

    Lees meer >> | 130 keer bekeken

  • SCHELE SABIE

    16 april 2023

    Schele Sabie werkt als beveilger. Ze vindt haar werk leuk. Vooral het werken met mensen. Onderdeel van haar werk is visitatie. Dat is controle van tassen bij de hoofdentree, om te kijken of er iets afwijkend in de tas zit. Schele Sabie spreekt een mevrouw aan.

    Schele Sabie: "Goedemorgen mevrouw, mag ik even in uw tas kijken."

    Lees meer >> | 98 keer bekeken

  • Meer blogs >>