De Schildercolumnist

Burn Out

Een burn out of overspannenheid komt door dagelijkse stress die mensen ervaren om te presteren. Waar komt al die stress vandaan en hoe voorkom je een burn out. Hebben mensen met een burn out een neurotische drang om te presteren. Zijn ze nooit tevreden met hun leven, werk, vrienden, relaties, huis, partner, carriere, ideaalbeeld, collega's, sociale status, sociale druk, etc. Is het lastig werk en prive te scheiden door social media gedwongen keuzes en prestaties. We leven in een maatschappij waarin mensen geen seconde mediavrij zijn, maar  we leren onvoldoende hoe we daarmee om moeten gaan.

Zo komt er elke dag heel veel informatie op ons af en die moeten we verwerken, dat kost tijd. Terwijl je bezig bent klinkt een pingeltje van je mail of app. Wat volgt is een pavlov reactie, je gaat gelijk kijken. Ook al ben je in gesprek. Hoe is dat voor de ander. Vraag jezelf af, wat ben ik aan het doen, wil ik dat wel. Er zit een stopknop op je smartphone.

Burn out. Relax, iedereen voelt zich wel eens gespannen. Dat is normaal. De een is gevoeliger dan de ander en dat is oke. Heb je het gevoel dat alles om je heen perfect lijkt en dat je ook perfect moet zijn in het leven.

De schoonheid van het leven zit in mislukken en fouten maken, daar leer je van. Is prestatiedrang door de opvoeding gestuurd of zit dat in je. Wie jaagt op wie en waarop jaag je eigenlijk. Het is leeg. Wordt je daar gelukkig van of speel je een rol om je buitenkant te versterken. Maar waar is het verdriet, de angst, de schreeuw van pijn om aandacht om echt begrepen te worden.

Burn out. Help ik verzuip en ik heb niet geleerd om met teleurstellingen om te gaan. Ik kreeg in alles mijn zin. Ik ben opgebrand, in paniek, eenzaam. angstig, in de war, depresssief, nul concentratie, nul conditie, spierpijn. hoofdpijn, lamlendig, heb geen zin.

Burn out. Bang zijn voor de toekomst heeft geen zin. Wil je je hart luchten zoek hulp. Een coach of psycholoog kan je begeleiden. Door leren vragen te stellen, de antwoorden vormen zich later. Door gesprekken te voeren kom je er achter waarom je je agenda vol propt ,zodat je niet meer verzuipt in je agenda. Als je dan iets kiest, kies er bewust voor of niet, leef in het nu. Er zit een grens aan digitale terreur en dat bepaal jezelf. Je kunt ook zeggen, ik doe er niet aan meer aan mee, vind het kortstondig geluksmoment leeg en verslavend en krijg er geen goed gevoel van. You tube, facebook, twitter, instagram, linkedin en wat er nog meer is hoef je ook niet te doen. Of doe het beperkt. Geeft misschien wel heel veel rust en kom je tot de kern wie je wilt zijn, jezelf.

Het komt goed. en als het niet goed komt dan later. Ga eens leven en lekker niks doen. Lees een boek, verdiep je in iets anders. Slenter door de stad en zie hoe het leven zich voor jou ontvouwt in al zijn diversiteit, rauwheid en puurheid. Leef , leef, leef !!!